Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Negentig nieuwe COW’s voor Meander

Meander Medisch Centrum is het nieuwe jaar gestart met negentig nieuwe Computers On Wheels (COWS). Deze COW’s vormen een belangrijk onderdeel in de dagelijkse werkzaamheden van verpleegkundigen. Zo kunnen verpleegkundigen hierop bijvoorbeeld het elektronische patiëntendossier raadplegen. Alle in 2013 aangeschafte COW’s waren dringend aan vervanging toe en dat heeft geleid tot de aanschaf van nieuwe stations. Grote pluspunten zijn de ergonomische vormgeving en automatisch beveiligde medicijnlades. Enkele weken geleden is de eerste computer feestelijk uitgereikt aan de Spoedeisende Hulp en eind december zijn alle negentig COW’s over de afdelingen verdeeld.

 

Gebruiksvriendelijk en ergonomisch verantwoord

Voor de keuze van het beste model is het afgelopen half jaar nauw samengewerkt door zorgmanagement, de afdelingen Inkoop en Informatisering & Automatisering, diverse zorgprofessionals en de apotheek. De keuze is uiteindelijk gevallen op de AMiS-PRO van de firma Alphatron. Deze hypermoderne COW’s bieden veel nieuwe mogelijkheden en ongeveer de helft van de stations is voorzien van aan de computer gekoppelde medicijnlades. Verpleegkundigen Jip Lubberdink en Samira Yürümez zijn betrokken geweest in het proces rondom de samenstelling van de COW’s. “Ik sta als verpleegkundige de hele dag in contact met patiënten. Dankzij het kantelbare scherm kan ik nu administratie doen en tegelijkertijd de patiënt aankijken. Ik heb dus contact met de patiënt en dat vind ik als verpleegkundige enorm belangrijk”, aldus Jip Lubberdink. Samira Yürümez vult aan: “Je kunt het scherm daarnaast zo draaien dat de patiënt mee kan kijken naar beeldvorming. Dit zorgstation is gebruiksvriendelijk en bijzonder ergonomisch. Als ik inlog met mijn personeelspas gaat de COW automatisch op de door mij ingestelde werkhoogte staan.”

 

Medicijnlades

De helft van de nieuwe COW’s heeft een unieke medicatiebox. Deze zijn in samenspraak met de apotheek van Meander op maat gemaakt. De indeling en de hoogte van de lades is erg belangrijk en kan per afdeling verschillen. Zo werkt een afdeling als Maag-, Darm- en Leverziekten veel met medicatie in flesjes, waardoor de lades op deze afdeling hoger moeten zijn dan op andere afdelingen. Maar de medicijnlades zijn ook beter beveiligd dan voorheen. Marcel Loomans, inkoper ICT bij Meander: “Alleen bevoegd personeel kan nu, met behulp van de personeelspas, toegang krijgen tot de medicijnen. Voorheen had iedere COW een viercijferige code. De verpleegkundigen moesten al die codes onthouden en iedereen die de code kende had toegang tot de medicijnen. Dat is nu verleden tijd.”

Informatie bijgewerkt: 8 January 2021