Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Cliëntsymposium e-Health: Wat wil de patiënt?

Op 6 maart 2017 organiseerde de Cliëntenraad van Meander Medisch Centrum een symposium met als thema ‘e-Health: Wat wil de patiënt?’ Met het symposium werden actuele ontwikkelingen op het gebied van e-Health en patiëntbeleving binnen Meander Medisch Centrum in het zonnetje gezet.

 

Waarom e-Health als thema? Daar wist Harry Hilderink, vice-voorzitter van de Cliëntenraad, als dagvoorzitter wel antwoord op te geven: De zorg wordt er beter van, de patiënt tevredener, maar het wordt nog te weinig gebruikt. Het lijkt erop dat de patiënt niet genoeg is betrokken bij e-Health ontwikkelingen en niet genoeg op de hoogte is. Dus, stelde Hilderink, hoe kunnen wij de patiënt centraal stellen en voor hem de winst in tijd, gemak én gezondheid maximaliseren?

 

Vincent van Luling, manager ICT, nam de aanwezigen mee in de wereld van e-Health. Wereldwijd is dit ‘booming business’. De vraag is: wat kunnen we ermee? In Meander is veel aandacht voor de ‘digitale klantreis’ van de patiënt. Via het patiëntenportaal is steeds meer mogelijk.

 

Hierna was het woord aan prof. dr. Leonard Witkamp, hoogleraar Telemedicine aan het AMC. Volgens Witkamp is de invoering van e-Health in het huidige zorgsysteem toe aan een paradigma verschuiving. De zorg is mede door de stijgende kosten en nieuwe mogelijkheden toe aan herziening, maar we blijven hangen in de oude systemen. De zorg snel leveren, dichtbij de patiënt en tegen lagere kosten is zijn boodschap. “We gaan een heel rare tijd tegemoet. Binnen vijf jaar kan je mobiel een foto van een moedervlek of eczeem heel goed analyseren. Daar komt geen arts meer aan te pas. Of een controle van het netvlies. Daarvoor ga je niet meer naar het ziekenhuis, maar naar de optometrist in het winkelcentrum. En ook een bloedonderzoek bij de supermarkt wordt heel gewoon. Het ziekenhuis van 2025 is een netwerk geworden.”

 

In de pauze was er gelegenheid om de zeventien projecten te bekijken die door afdelingen van het ziekenhuis waren ingediend voor de Cliëntenraad Inspiratieprijs. De jury deed zijn ronde en presenteerde na de pauze de drie kanshebbers: Kok aan bed, VoIce op de IC en Lunchen in de lounge. De genomineerden mochten hun project toelichten in een pitch voor de deelnemers aan het symposium.

 

Na beraad van de jury maakte juryvoorzitter Fleur Imming, wethouder zorg in Amersfoort, bekend welk project er met de prijs vandoor ging: Lunchen in de Lounge. Bij dit project wordt aan patiënten de mogelijkheid geboden om gezamenlijk te lunchen in de lounge. Het onderlinge contact werkt niet alleen bevorderend op de gezelligheid en onderlinge verbinding, maar ook op de eetlust. ‘Zien eten doet eten’ is het motto. Samen met service-assistenten en vrijwilligers is dit project mogelijk gemaakt, en inmiddels ook op meerdere verpleegafdelingen ingezet.

 

 

Lees de symposiumreader met de projecten voor de Inspiratieprijs

 

Lees het verslag van het symposium

 

Informatie bijgewerkt: 30 March 2017