Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Blaasoperaties in Meander Medisch Centrum veilig en snel

De resultaten bij een operatieve blaasverwijdering zijn in Meander Medisch Centrum uitstekend, vergeleken met het landelijke gemiddelde. Dat blijkt uit de cijfers over 2012.

 

Alle ziekenhuizen in Nederland zijn sinds 2012 verplicht mee te doen aan een landelijke registratie van de kwaliteit van de zorg rond urologische operaties. Voor het eerst hebben ziekenhuizen inzicht gekregen in hun scores en kunnen zij die vergelijken met het Nederlandse gemiddelde. De cijfers die nu bekend zijn geworden, hebben betrekking op blaaskanker. Bij deze ernstige ziekte zijn allerlei behandelingen mogelijk. Soms is het nodig de blaas operatief te verwijderen, een ingrijpende operatie. De urologen van Meander Medisch Centrum hebben hier veel ervaring mee. Hoe vaker een arts een bepaalde operatie verricht, hoe beter het resultaat. De urologen van Meander verrichten per jaar twintig blaasverwijderingen, tegen landelijk nog geen zeven per ziekenhuis.  

 

  De urologen van Meander Medisch Centrum boekten in 2012 goede resultaten bij blaasverwijderingsoperaties.

 

Korte operatieduur

In heel Nederland zijn de afgelopen jaren de operatietechnieken verfijnd, waardoor de operatietijd is verkort. In Meander Medisch Centrum is de operatie zodanig efficiënt dat deze vijf kwartier korter dan gemiddeld in Nederland duurt. Wie korter op de operatietafel ligt, herstelt daarna sneller. Ziekenhuizen houden ook bij hoeveel bloed een patiënt verliest bij de operatie. In Meander is dat bij blaasverwijderingen de helft van het landelijk gemiddelde. Ook dit biedt de patiënt een sneller herstel.

 

Aantoonbaar snel aan de beurt

In de landelijke registratie zijn ook verschillende wachttijden bijgehouden. Als een blaasverwijdering nodig is, is het prettig om niet te lang te hoeven wachten. In Meander Medisch Centrum is de wachttijd tussen het consult op de polikliniek Urologie tot aan het kijkonderzoek van de blaas korter dan vijf dagen  tegen landelijk 76 dagen. De tijd tussen dit kijkonderzoek en de kijkoperatie waarbij het gezwel in de blaas wordt verwijderd voor verder onderzoek, is 14 dagen, tegen landelijk 61 dagen.

 

 

De cijfers over 2012 zijn te vinden op www.meandermedischcentrum.nl/blaaskanker.

 

 Datum: 28 januari 2013

Informatie bijgewerkt: 17 December 2013