Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Bezoek ‘Het kleinste kamertje’ in Meander Medisch Centrum

Bezoekers van Meander Medisch Centrum kunnen van maandagmiddag 27 mei tot en met zondag 2 juni ‘Het kleinste kamertje’ zien op locatie Lichtenberg. ‘Het kleinste kamertje’ is een luchtige en informatieve film waarin darmkanker centraal staat. Het mini-theater staat in de hal bij de hoofdingang van locatie Lichtenberg en is gratis toegankelijk.

 

In de film van tien minuten worden verschillende aspecten van darmkanker besproken. De ongemakken, de bewustwording, het verdriet, samen ziek zijn en de opluchting. Met een lach en soms een traan, maar allemaal met een duidelijke boodschap. Van dinsdag 28 tot en met vrijdag 31 mei zijn er tussen 12.30 en 14.00 uur maag-darm-leverartsen en gespecialiseerd verpleegkundigen aanwezig bij ‘Het kleinste kamertje’ om informatie over darmkanker te geven en eventuele vragen te beantwoorden.

Darmkanker
‘Het kleinste kamertje’ wordt beschikbaar gesteld door de Maag Lever Darm Stichting en is bedoeld om mensen alert te maken op de alarmsignalen van darmkanker. Darmkanker is een van de meest voorkomende soorten kanker. Jaarlijks krijgen 13.000 patiënten en hun naasten te maken met darmkanker. Bijna 5.000 mensen overlijden elk jaar aan de gevolgen van de ziekte. Hoe eerder darmkanker wordt opgespoord, hoe groter de kans op genezing. Darmkanker ontstaat vaak uit een darmpoliep. Het duurt ongeveer tien jaar voordat een poliep is uitgegroeid tot een tumor. Veel mensen weten niet dat ze poliepen hebben, want die geven aanvankelijk geen klachten. Als poliepen op tijd worden ontdekt, kunnen ze worden verwijderd voordat ze gevaarlijk worden.

Bevolkingsonderzoek darmkanker
Vanaf september 2013 wordt in Nederland een bevolkingsonderzoek darmkanker ingevoerd. Het bevolkingsonderzoek darmkanker is bedoeld voor alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Een bevolkingsonderzoek darmkanker kan uiteindelijk ongeveer 2.400 sterfgevallen per jaar voorkomen.

‘Het kleinste kamertje’ reist langs diverse ziekenhuizen door heel Nederland. De film is geschreven en geregisseerd door Niek Barendsen, bekend van ondermeer ‘Het Klokhuis’. Bekende Nederlandse acteurs spelen mee in de film.

Datum: 10 mei 2013

Informatie bijgewerkt: 16 December 2013