Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Bewegend schilderij ‘GroeneRivier’ verrijkt Oncologisch Centrum

Op de oncologische verpleegafdeling van Meander Medisch Centrum in Amersfoort hangt sinds kort een bijzonder kunstwerk dankzij steun van Roparun. Het is een bewegend schilderij van kunstenaar Theo van Delft uit Amersfoort . Op het videokunstwerk genaamd ‘GroeneRivier’ zijn imposante bomen gedurende één etmaal en vier seizoenen te zien. Het resultaat is een indrukwekkende film over de cyclus van groei, bloei en verval die zich steeds herhaalt.

 

De GroeneRivier is opgenomen in natuurgebied de Treek in Leusden. Kunstenaar Theo van Delft: “Je ziet hoe de dag begint nog voor de zon opkomt, met kale bomen waarin het eerste lentegroen schemert. Als de zon hoog staat, zijn de bomen uitgelopen en staan ze vol in blad. Na de middag komen de rijke herfstkleuren, zakt de zon en verdwijnen de kale bomen in het diepe blauw van de nacht. Daarna begint de cyclus weer opnieuw. Je kijkt recht omhoog tussen hoge beuken, zodat het lijkt alsof je in de hemel valt. De tijd is op een bijzondere manier gecomprimeerd.”

 

Het bewegende schilderij is een aanwinst voor de oncologische verpleegafdeling van Meander Oncologisch Centrum. “Kunst kan de aandacht van het ziek-zijn wat afleiden en het zorgt voor reflectie. Het kunstwerk hangt bij het meeting point op de afdeling, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, met elkaar kunnen praten en ervaringen kunnen delen. Het bewegende schilderij is een prachtige aanvulling op deze mooie plek”, aldus Annette Boersen, teammanager van de verpleegafdeling.

 

Het kunstwerk is onderdeel van het sponsorproject ‘Aankleding Oncologisch Centrum’ van Stichting Vrienden Meander Medisch Centrum. Voor deze kwetsbare groep patiënten zijn donaties ingezameld om extra comfortabele voorzieningen zoals een palliatieve badkamer te realiseren. Groene Rivier is er dankzij een bijdrage van stichting Roparun.
 

 

 

Kunstenaar Theo van Delft bij het kunstwerk 'GroeneRivier'

 

Informatie bijgewerkt: 10 April 2015