Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

AD Top 100 Ziekenhuizen. Meander scoort goed op medische zorg

Op 14 november is de jaarlijkse AD Top 100 ziekenhuizen verschenen. Hierin zijn alle ziekenhuizen van Nederland vergeleken op een aantal aspecten. Meander Medisch Centrum behaalt goede cijfers voor medisch-inhoudelijke zorg, zoals de operatieprocessen. Tegelijk zijn er verbeterpunten als het gaat om de extra zorg voor kwetsbare ouderen.

 

Elk jaar maken de onderzoekers een andere selectie uit de aspecten (indicatoren) waarop ziekenhuizen gegevens over de kwaliteit van zorg bijhouden. Daardoor schommelen de resultaten elk jaar. Meander heeft dit jaar de 35e positie. Tot nu toe kwam Meander in de top 20 terecht, in 2012 zelfs op de eerste plaats. Kort geleden werd de kwaliteit van de zorg in Meander nog eens onderstreept door het behalen van de eerste plaats op het gebied van patiëntgerichtheid en medische zorg in een onderzoek van het weekblad Elsevier.

 

CEO Frank de Reij kan de lagere positie in het AD-onderzoek wel verklaren: "Sinds 2014 werken wij in een nieuw ziekenhuis met een andere opzet van de verpleegafdelingen. Patiënten hebben meer privacy en rust, wat bijdraagt aan een sneller herstel. Zij waarderen ons dan ook met een mooie 8,3. Het kost evenwel tijd om ons goed aan te passen aan de andere manier van werken. Over de gehele linie doen we dat goed en ook op medisch-inhoudelijk gebied houden we vast aan de stabiele koers die we al jaren voeren. 
 

Het AD heeft zich dit jaar onder meer gericht op de zorg voor kwetsbare ouderen. Na de eerste aanloopperiode in ons nieuwe ziekenhuis hebben we afgelopen jaar juist ingezet op de afstemming van onze zorg op de behoefte bij deze groep patiënten, onder andere door het verder uitbouwen van ons geriatrisch team. We hebben op diverse niveaus verbeterpunten opgepakt: van screening, passende voorzieningen en toegankelijkheid, tot de samenwerking met mantelzorgers en andere zorgverleners. Hiervoor zijn we dit jaar erkend met het keurmerk 'Seniorvriendelijk Ziekenhuis'. Gezien dit keurmerk, als ook de NIAZ-erkenning als 'best practice' ziekenhuis, ben ik ervan overtuigd dat we onze patiënten kwalitatief goede zorg bieden. Daarbij blijven wij inzetten op continue verbetering.” 

 

Informatie bijgewerkt: 14 November 2015