Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Aandacht orgaan- en weefseldonatie in Meander Medisch Centrum

“Heb jij je donorkeuze al geregistreerd?’’ Dat is de vraag in de Donorweek van 12 t/m 19 oktober. Meander Medisch Centrum vindt het belangrijk dat mensen in het Donorregister vastleggen of ze na hun overlijden bereid zijn organen of weefsels beschikbaar te stellen.

 

Donororganen en –weefsels zijn nodig om ernstig zieke mensen te helpen. De wachtlijst voor een transplantatie is nog steeds erg lang. Ruim drie miljoen mensen in Nederland hebben al laten vastleggen dat ze donor willen zijn. Dat is niet voldoende.

Donatie-intensivist Bert Manten, nauw betrokken bij orgaan- en weefseldonatie, is blij met de Donorweek. “Ik zie met eigen ogen dat patiënten soms letterlijk hun leven terugkrijgen als ze een donororgaan krijgen. Door mijn werk op de Intensive Care zie ik hoe belangrijk het is dat mensen erover hebben nagedacht of zij donor willen zijn of niet. Mijn advies is: registreer je wens en houd het recht om over donatie te beslissen in eigen hand. Wat je voorkeur ook is, leg het vast in het Donorregister.’’
 



Intensive Care verpleegkundige Thea van Woerdekom heeft in haar werk regelmatig met nabestaanden van een overleden patiënt te maken. ‘’Ik merk dat het voor nabestaanden belangrijk is om te weten wat de wens van hun dierbare was. Dan is het fijn dat je dat in het Donorregister kunt opzoeken.”
 

Informatie door deskundigen

Tijdens de Donorweek is de Nederlandse Transplantatie Stichting aanwezig in de Laan van het ziekenhuis. Hier kunnen bezoekers terecht bij deskundigen met vragen over donatie en registratie in het Donorregister. Ook Yvette Draisma  staat klaar om vragen te beantwoorden. Twintig jaar geleden kreeg zij een nieuwe lever. “Ik kreeg van een donor een kans op een tweede leven. In Nederland heb je zelfbeschikkingsrecht, in mijn ogen is het je plicht om hier gebruik van te maken, dus registreer je keuze!’’
Op maandag en donderdag is  ‘Dr. Donor’ aanwezig en kunnen geïnteresseerden het donorspel spelen.

Informatie bijgewerkt: 6 October 2014