Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Meander Bekkenbodemcentrum: van taboe naar oplossing

Een verzakking of andere klachten aan de bekkenbodem, dat is geen pretje. Het is zeer ongemakkelijk als het niet lukt urine of ontlasting op te houden. Erover praten, dat doe je niet snel. Toch valt er een wereld te winnen met de juiste behandeling. Oefeningen bij de gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut bijvoorbeeld.

 

Jacqueline Ruiter is bekkenfysiotherapeut in Meander Medisch Centrum: ‘’Als mensen aan bekkenfysiotherapie denken, denken ze dat dit alleen voor zwangere dames is. Het bekken van een zwangere wordt altijd flexibeler. Daar moet een hoofdje door. Daar kunnen problemen door ontstaan, maar een groot gedeelte van de bekkenproblemen hebben niks met zwangerschap te maken. Mannen kunnen net zo goed problemen krijgen. Sterker nog, het zijn vaak de ‘ouderwetse’ oudemannenkwaaltjes waar met bekkenfysiotherapie wat aan te doen is. En daar gaan mannen dus niet mee naar de dokter.


Niet accepteren
Als iemand echt regelmatig poep in de broek heeft, gaan ze wel naar de huisarts, maar af en toe een streepje, nemen ze voor lief. Hetzelfde geldt voor pijn bij seks. Dat hoort erbij, denken vrouwen als ze ouder worden. Nou, niet altijd. Met een aantal behandelingen komen wij al een heel eind. Mensen moeten zich bewust zijn van hun bekkenbodemspieren en dat terwijl ze soms niet eens weten waar die spieren precies zitten. Het is echt niet zo dat je dan dat incontinentieverband maar moet accepteren. Verzekeringen vergoeden niet voor niets de bekkenfysiotherapie bij incontinentieproblemen in het basispakket.


Verkeerd plassen
Oud en jong kunnen baat hebben bij deze speciale fysiotherapie. Vertegenwoordigers die lang hun plas op moeten houden, hebben vaak een bekkenbodem met spieren die heel strak staan. Dat geeft andere problemen dan iemand wiens bekkenbodemspieren slap zijn. Een verstoorde functie kan zich dus op verschillende manieren uiten. Denk aan ongewild verlies van urine en/of ontlasting, een niet te onderdrukken aandrang om te plassen of ontlasten of veel te vaak naar het toilet moeten, moeilijk kunnen poepen of uitpoepen, pijn in de onderbuik, in de bekkenbodem of bij het stuitje of schaambeen en verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen. Ook seksuele problemen kunnen samenhangen met niet goed functionerende spieren. De problemen ontstaan vaak uit onwetendheid of door een verkeerde manier van plassen of ontlasten, soms na blaasontstekingen of na een buik- of prostaatoperatie. De klachten kunnen ook samenhangen met zwangerschap of bevalling.

 

Herkennen

We bespreken eerst de klachten. Er komen veel vragen aan bod zoals wat eet je, hoe vaak plas je, hoe plas je? Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de fysiotherapeut let op de houding, ademhaling, spierkracht, en de beweeglijkheid en stabiliteit van de rug en het bekken. Omdat de spieren verborgen zijn in het bekken, is inwendig onderzoek soms noodzakelijk. Na het onderzoek maak ik een behandelplan, dat we samen bespreken. Afhankelijk van de klachten en de oorzaak geven we toiletadviezen en leren we patiënten om de spieren rond het bekken te herkennen en beter te gebruiken.

 

Operatie
Het kan zijn dat een operatie de beste oplossing biedt om van de klachten af te komen. Patiënten vragen dan: waarom moet ik naar de bekkenfysio? Ik word toch geopereerd voor mijn verzakking en dan is oefenen toch niet nodig? Juist dan is het nodig! De oefeningen zorgen ervoor dat de operatie beter kan slagen. Daarbij doen we meer dan oefeningen aanleren. We geven veel adviezen en leefregels. De anatomie van de bekkenbodem hoeft niet perfect te zijn, om er toch beter mee om te gaan.’’

 

Samenwerking in team van specialisten
Problemen met de bekkenbodem zijn erg divers en vaak complex. De bekkenbodem is een spierlaag onder in het bekken, die de buikorganen draagt, zorgt voor het openen en sluiten van de bekkenuitgang en bijdraagt aan de stabiliteit van het bekken. De spieren van lage rug, buik en bekken spelen een rol bij houding en bewegen. Daarnaast hebben de bekkenbodemspieren een belangrijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten. Het bekkenbodemteam in Meander Medisch Centrum bestaat daarom naast de bekkenfysiotherapeuten uit artsen met verschillende aandachtsgebieden. Dit zijn een gynaecoloog (vrouwenziekten), een uroloog (nieren en urinewegen), een internist (inwendige ziekten) / maag- darm- leverarts en een chirurg. Vanuit het hele land komen mensen met complexe klachten naar het Meander Bekkenbodemcentrum.

 

 

Esther Consten, chirurg:

“In de bekkenbodemzorg gaat het vooral om het uitpluizen van complexe bekkenbodemklachten door een groot en deskundig team van verschillende specialisten. Dankzij de samenwerking in een uniek team kunnen we de beste behandeling aanbieden.“

 

 

 

 

 

 

 

Steven Schraffordt Koops, gynaecoloog:

“Bekkenbodemproblematiek kan een buitengewoon vervelende aandoening zijn. Mijn aandacht gaat specifiek uit naar patiënten met complexe verzakkingsproblematiek, urine- en onlastingsincontinentie, gynaecologische verzakking en problemen na eerdere operaties.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Farida van Rey, uroloog:
“Bekkenbodemklachten kunnen een enorme impact hebben op de kwaliteit van leven. Het mooie van dit werk is dat we mensen echt vooruit kunnen helpen.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit artikel verscheen eerder in MeanderStroom najaar 2016 (huis aan huis regio Amersfoort/Eemland)

 

Informatie bijgewerkt: 5 December 2016