Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Architectuur

Architectuur en interieur
Atelier PRO architekten ontwierp de Amersfoortse locatie van Meander Medisch Centrum. Voor de architect was het vanzelfsprekend dat bij het ontwerp de mens centraal zou staan. Dat kwam precies overeen met het zorgconcept dat Meander als vertrekpunt hanteerde. De architect ontwierp niet een gebouw maar een totaalomgeving waar het omliggende Eemlandschap een belangrijk deel van uitmaakt.
 

Uitleg van het ontwerp
De ambitie van atelier PRO was een helende omgeving te maken waar mensen, die toch al onder druk staan, zich op hun gemak voelden. Dit gold voor de patiënten, maar ook voor de bezoekers en medewerkers. Rust, daglicht ruimte, oriëntatie, een goede logistiek en veel contact met groen zijn de basis uitgangspunten. Op de website van atelier PRO vindt u meer informatie met uitleg van het ontwerp, met tekeningen en foto’s. 

 

Gezonde leefomgeving voor herstel en werken
Hoe maak je een overzichtelijk geheel van ruim 100.000 vierkante meters waarin mensen de weg kunnen vinden? Architect Hans van Beek van atelier PRO bedacht met zijn team een overzichtelijke structuur met duidelijke logistieke routes voor de verschillende gebruikers van het medisch centrum. De structuur lijkt op die van een stad met pleinen en een hoofdstraat. De opzet van het gebouw is zodanig dat vanaf veel plaatsen uitzicht naar buiten is. Inval van veel licht zorgt voor een open sfeer, maar draagt ook bij aan gevoel voor oriëntatie. Opgenomen patiënten beschikken over een eenpersoonskamer. Dat is prettiger voor rust en privacy, vermindert kans op infecties en als het nodig is kan een naaste op de kamer overnachten op een speciaal ontworpen bedbank. 

 

Internationale waardering
Het ontwerp van Meander Medisch Centrum is in de architectuurwereld internationaal ook opgemerkt. In 2014 ontving atelier PRO voor dit ontwerp internationale erkenning en won de WAN Healthcare Award 2014. In 2015 won het de Healthcare Environment Award 2015 in de categorie Acute Care Facilities. Deze internationale prijs werd in november 2015 uitgereikt tijdens het internationale congres van The Center of Health Design in Washington (VS), een organisatie voor innovatief design in de zorg.

 

Contact

Heeft u behoefte aan meer informatie over de architectuur, vraag dan gerust via pr@atelierpro.nl.

 

Compilatie van architectuur foto's Meander Medisch Centrum