Feces onderzoek

Pathogene darmbacteriën, virussen en parasieten die gastro-intestinale infecties veroorzaken kan de afdeling Medische Microbiologie met onderzoek van feces aantonen. Hiervoor worden in toenemende mate moleculaire technieken (PCR) gebruikt, welke sneller en/of sensitiever zijn dan kweek of microscopisch onderzoek.

Na tropenbezoek of op specifieke indicatie is microscopische beoordeling van een triple fecestest (TFT) op darmparasieten mogelijk.

 

Feces onderzoek aanvragen

  • Alle afnamematerialen (enkelvoudig potje of TFT) zijn via de koerier of DCM te bestellen; zie onder ‘Contact’ voor verdere informatie.
  • Plaats met behulp van ZorgDomein digitaal een order voor feces onderzoek of vul een aanvraagformulier in. De verwerking van digitale aanvragen is minder foutgevoelig en verdient daarom de voorkeur.

 

Instructies voor het afnemen van kweken

  1. Laat de patiënt met het juiste afnamemateriaal (thuis) feces voor onderzoek afnemen. Volg bij een TFT-set de bijgesloten gebruiksaanwijzing.
  2. Sluit na afname het afnamemateriaal goed af.
  3. Plak op het afnamemateriaal een patiëntsticker of schrijf de naam, geslacht, de geboortedatum en BSN-nummer hierop.
  4. Maak een digitale order aan in ZorgDomein en voer daar de gegevens van de patiënt, de afnamedatum en medisch relevante informatie in of schrijf deze op het aanvraagformulier.
  5. Vul de order of het aanvraagformulier volledig in.

 

Zie ook:

 

Insturen materiaal

  1. Verpak het afnamemateriaal in een safetybag en met het aanvraagformulier (evt. vanuit ZorgDomein) in een retourenvelop.
  2. U kunt de retourenvelop met het afnamemateriaal en het juiste formulier meegeven aan de koerier van Meander Medisch Centrum óf dit kan door de patiënt worden afgegeven op een Meander prikpunt of in Meander Amersfoort op de Orangerie bij de Bloedafname.

 

De uitslag

Routine moleculaire en microscopische feces onderzoeken worden dagelijks uitgevoerd. De rapportage duurt doorgaans 1 a 2 werkdagen. Uitslagen zijn na definitieve autorisatie door de arts-microbioloog direct beschikbaar in Xcare en KIWI en zenden wij via Edifact naar uw HIS. Bij afwezigheid van een HIS of op verzoek sturen wij u een papieren uitslag per post.

 

Contact

Voor het opvragen van uitslagen en voor vragen over afnamemateriaal, het afnemen en insturen van kweken kunnen wij u op werkdagen te woord staan van 8.00-16.30 uur via:
T 033 - 850 2092

 

Huisartsen en specialisten met vragen over het invullen van ZorgDomein kunnen op werkdagen van 8.00-16:30 contact opnemen met dhr. M. Linsen via:
T 033 - 850 2059

 

Voor huisartsen en specialisten met vragen over diagnostiek en/of behandeling van infectieziekten is de dienstdoende arts-microbioloog te bereiken via:
T 033 - 850 2929 (tijdens kantooruren op werkdagen)
T 033 - 850 8701 (buiten kantooruren en in het weekend, via de centrale)

 

Aanvraagformulieren en afnamemateriaal kunt u via de koerier of via DCM bijbestellen:
T 033 - 850 8701
Fax 033 - 850 8702
 

Een extra rit of spoedrit door de koerier kan worden aangevraagd via DCM:
T 033 - 850 8701.