Fysiotherapie

In Meander Medisch Centrum is een professioneel team van gespecialiseerde fysiotherapeuten werkzaam. Hieronder leest u meer over onze werkwijze. Meer informatie voor uw patiënt en uitleg over de behandelingen kunt u vinden op www.meandermc.nl/fysiotherapie.

 

Een fysiotherapeut helpt patiënten bij klachten die te maken hebben met bewegen. Het doel van behandeling is om het bewegend functioneren te verbeteren door onder andere oefeningen, begeleiding en voorlichting. Fysiotherapie wordt zowel klinisch als poliklinisch geboden.

 

Eén of meerdere fysiotherapeuten van Meander Medisch Centrum hebben zich gespecialiseerd in fysiotherapie bij:

  • Hartrevalidatie
  • Longrevalidatie
  • Kniefysiotherapie
  • Schouderfysiotherapie
  • Bekkenfysiotherapie
  • Hydrotherapie
  • Oedeemtherapie
  • Manuele therapie
  • Duizeligheidklachten

 

 

Wie zijn wij / Contact

De ongeveer dertig fysiotherapeuten zijn actief op de locaties van Meander in Amersfoort en Baarn. Telefonisch bereikbaar: op werkdagen tussen 8.00 – 16.30 uur, voor verwijzers het snelste via het exclusieve tel.nr voor de eerste lijn.

 

Faciliteiten

We beschikken over oefenzalen, een oefenbad, oefentuin, behandelcabines en apparatuur ter ondersteuning van de behandeling.

 

Poliklinische specialisaties

De fysiotherapeuten hebben zich in eén of meerdere gebieden gespecialiseerd in fysiotherapie. U vindt informatie hierover op www.meandermc.nl/fysiotherapie, klik in het menu op ‘Behandelingen’.

 

Samenwerking met specialisten

Waar nodig zal de fysiotherapeut intensief samenwerken met de specialist en de andere betrokkene disciplines. Ook zijn digitale gegevens zoals MRI’s, röntgenfoto’s en de gegevens in het elektronisch patiënten dossier (EPD) beschikbaar voor een complete afstemming ten behoeve van de behandeling. De fysiotherapeuten rapporteren in het EPD en zorgen voor afsluitende rapportage conform landelijke richtlijnen aan de verwijzer.

 

Fysiotherapie tijdens opname

De meest voorkomende behandelingen bestaan uit oefentherapie en begeleiding na operaties (bijvoorbeeld nieuwe heup of knie, botbreuken, hernia, buik, hart, amputatie) en bij longaandoeningen, reuma, neurologische aandoeningen, hartinfarct en inwendige aandoeningen. Wilt u meer weten over uw opgenomen patiënt? U kunt bellen naar het algemene nummer 033 - 850 50 50 en vragen naar de afdeling Fysiotherapie. De medewerkers van de administratie Fysiotherapie kunnen voor u nakijken welke fysiotherapeut uw patiënt behandelt of heeft behandeld.

 

Poliklinische behandeling

Wanneer de fysiotherapeutische behandeling na ontslag dient te worden voortgezet, dan kan dit onder bepaalde voorwaarden plaatsvinden in de polikliniek Fysiotherapie van Meander of door een fysiotherapeut in de eigen woonomgeving. In dat geval krijgt de patiënt een schriftelijke overdracht mee voor de fysiotherapeut.

Het is ook mogelijk dat de arts de patiënt verwijst voor een eenmalig fysiotherapeutisch consult. Het onderzoek wordt verricht door één van onze fysiotherapeuten, die u hiervan een verslag stuurt met een eventueel behandeladvies. Wilt u advies of overleg over de inhoud van een behandeling: belt u dan naar het algemene nummer 033 - 850 50 50 en vraag naar de afdeling Fysiotherapie. De medewerkers van de administratie Fysiotherapie kunnen voor u nakijken welke fysiotherapeut uw patiënt behandelt of heeft behandeld.

 

Verwijzen van patiënten

Uw patiënt kan een afspraak maken, telefoonnummer afsprakennummer: 033 - 850 60 70. Vraag naar de afdeling Fysiotherapie. De meeste patiënten worden doorverwezen door de specialist in het ziekenhuis, bijvoorbeeld voor of na een opname, of voor een aanvullend onderzoek. Een patiënt kan zich ook direct aanmelden (DTF), dan zal de fysiotherapeut eerst een screening uitvoeren.

De huisarts kan ook doorverwijzen, dan kan de patiënt zelf bellen voor een afspraak en de verwijzing meebrengen. Aanmelding via ZorgDomein is niet mogelijk.

 

Netwerken van professionals

Onze fysiotherapeuten zijn geregistreerd als fysiotherapeut. De meeste fysiotherapeuten hebben naast de klinische specialistische werkervaring ook een poliklinische specialisatie. Voor sommige specialisaties zijn we verbonden aan netwerken. Indien nodig zorgt de fysiotherapeut voor optimale ketenzorg, bijvoorbeeld met de overdracht naar de verwijzer, collega fysiotherapeut of aan het verpleeg- en verzorgingstehuis.

 

Opleiding en stages

We hebben een samenwerkingsovereenkomst met de Hogeschool van Utrecht. In overleg worden de beschikbare stages door HU ingevuld. Voor enkele specialisaties zijn in overleg plekken beschikbaar.

 

Wetenschappelijk onderzoek

De fysiotherapeuten participeren ook in wetenschappelijke onderzoeken die in het ziekenhuis worden gedaan. Voor meer informatie kunt u kijken bij

http://www.meandermc.nl/wps/portal/patientenportaal/Professionals/wetenschappelijk-onderzoek

 

Kunt u niet vinden wat u zoekt? Probeer dan de zoekfunctie van de website of bel ons algemene telefoonnummer 033 – 850 50 50.

 


Verbonden aan
Bekkenbodemzorg
Prostaatcentrum Midden-Nederland
Rugcentrum
 
Maarten van Gemert, neuroloog
Mijn ervaringen met het team van fysiotherapeuten op de afdeling neurologie zijn erg positief.

Het gaat bij neurologie om meer dan alleen de behandeling van een beroerte. Ook bij patiënten met hevige duizeligheid en een nekhernia schieten onze fysiotherapeuten te hulp. Zij verhelpen de klachten of leren de patiënt beter te functioneren met de klachten. Al met al is er een hechte samenwerking en ik zou niet zonder de fysiotherapeuten van Meander kunnen en willen werken. Toppers, dat zijn het!