Tibiaschachtfractuur

Op de SEH worden de weke delen en neurovasculaire status beoordeeld en een röntgenfoto gemaakt. Na repositie en gipsimmobilisatie (bovenbeen spalk) wordt er opnieuw een foto gemaakt. Is de stand niet goed, dan volgt een operatie. Alle patiënten krijgen 6 weken fraxiparine.

-         Conservatief
Na 1 week wordt een circulair bovenbeengips aangelegd en een controlefoto gemaakt. Bij instabiele (schuine of spiraal) fracturen mag patiënt er nog 2 weken niet op lopen. In week 5 en 6 krijgt patiënt een onderbeensloopsgips en mag toenemend belasten tot maximaal in de laatste week. Soms wordt in week 7 en 8 een tibiabrace aangelegd op de gipskamer. Hiermee mag de patiënt volledig belasten.

-         Operatie
Intramedullaire penosthesynthese: via een kleine lengte-incisie wordt een pen in de schacht geplaatst. Deze wordt proximaal en distaal vergrendeld met schroeven. Patiënt mag belasten zonder gips.

Plaatosteosynthese: via een incisie ter hoogte van de fractuur wordt de fractuur gestabiliseerd en gefixeerd met plaat en schroeven. Na 1 of 2 weken rust (om de wonden te laten genezen) mag de patiënt belasten op geleide pijn. Dit gebeurt meestal zonder gips.

Fixateur externe: bij een open fractuur wordt soms een ijzeren frame opgebouwd om de fractuur te stabiliseren. Als de wonden zijn genezen kan dit frame worden gewisseld voor een pen of plaat (meestal na 3 weken).

-         De patiënt komt na een tibiafractuur op uw spreekuur met klachten.
Als er nog gips om heen zit kan er sprake zijn van een trombose. Een ECHO moet gemaakt worden (via de gipskamer of SEH). Ook kan sprake zijn van een wondinfectie (start antibiotica) of dystrofische klachten. In uitzonderlijke gevallen is er een pseudartrose. Er moet dan opnieuw een operatie plaatsvinden.
De passieve revalidatie duurt je hele leven. De actieve revalidatie 3 maanden: fysiotherapie, evt. steunzolen. Het ontstaan van oedeem, verkleuring en pijn na belasten kan maanden tot een jaar duren. Bij klachten van het osteosynthesemateriaal kan dit na 1 jaar worden verwijderd.