Radiuskopfractuur

Vaak na een val met een uitgestrekte arm met de elleboog in lichte flexie en pronatie. Bij lichamelijk onderzoek: typische drukpijn op het caput radii, een heamarthros, ecchymose, functie is beperkt door pijn (m.n. pro/supinatie), een mechanische blokkade. De instabiliteit wordt getest, neurovasculaire status en standsafwijking (posterolaterale luxatie elleboog). Op de SEH wordt een röntgenfoto gemaakt. Er wordt een gipsspalk en een mitella aangelegd voor 1 a 2 weken.

Conservatief
Na 1 week wordt de patiënt herbeoordeeld (stabiliteit) en een tubigrip gegeven. Dit kan de patiënt gebruiken gedurende 1 a 2 weken overdag. Uitgelegd wordt dat de prognose goed is, maar in sommige gevallen een extensiebeperking optreedt van 5 tot 10 graden. Bij overbelasten zal de elleboog pijnlijk zijn in de eerste 6 weken. Fysiotherapie en mitella zijn niet nodig. Patiënt mag oefenen en belasten op geleide van de pijn. De pro –en supinatie zullen de eerste weken gevoelig zijn.

Operatie
Sporadisch is een operatie nodig wegens instabiliteit. Er wordt dan een open reductie verricht met een osteosynthese of er wordt een radiuskoppprothese geplaatst.

De patiënt komt na een radiuskopfractuur op uw spreekuur met klachten.
Vaak komen patiënten bij u met een extensiebeperking (5 tot 10 graden). U kunt uitleggen dat dit normaal is, en eventueel blijvend is. Is er een grotere strekbeperking (bijvoorbeeld door langdurige immobilisatie), dan kan fysiotherapie worden overwogen. Bij pijn kunt u de patiënt terugverwijzen naar de traumapoli voor een controle. 39% Heeft namelijk klinisch relevant begeleidend letsel (bv. ligamentair: MCL/LCL, capitellumfractuur, of een proximale ulnafractuur). De arbeidsongeschiktheidsduur is afhankelijk van de werkzaamheden 2 tot 6 weken.