Malletfinger

Een mallet finger is letsel van de strekpees bij het eindkootje van de vinger (DIP-gewricht).

Soms is het zo dat het bot hierbij ook beschadigd wordt. De pees scheurt dan niet maar trekt juist een klein stukje van het bot af. De behandeling is bij beide varianten hetzelfde: zes weken draagt de patiënt een spalkje om de vinger, waarmee de vinger in strekstand (liever iets overstrekt) wordt gehouden. Zes weken lang mag de vinger niet worden gebogen. Het spalkje moet 24 uur per dag blijven zitten. Indien in die zes weken de vinger toch gebogen wordt, bestaat de kans dat de pees opnieuw scheurt omdat deze nog niet sterk genoeg was.

Behandeling:
Op de SEH wordt een standaard model goedpassend kunststof spalkje om de vinger aangelegd. Deze spalk zorgt ervoor dat het eind- en middenkootje van de aangedane vinger niet kunnen buigen. De spalk mag niet afgedaan worden en moet droog blijven. Na 1 week wordt de spalk door de gipsmeester verwijderd waarbij de vinger gestrekt op een harde ondergrond blijft. De huid wordt geïnspecteerd en schoongemaakt. Vervolgens wordt op maat een nieuw spalkje gemaakt. Ook dit spalkje mag niet worden afgedaan en moet droog blijven. Elke week wordt een afspraak op de gipskamer gemaakt. Tijdens deze afspraak wordt de spalk door de gipsmeester vervangen. Indien nodig wordt de spalkmaat aangepast. De huid wordt geïnspecteerd en schoongemaakt.

Eindcontrole week 6:
De spalk wordt verwijderd en de stand van de vinger wordt gecontroleerd door de arts. Heeft het topje van de vinger na 6 weken nog een afwijkende stand dan kan besloten worden de spalk nog langer te dragen (weer een periode van 6 weken). De patiënt krijgt het advies mee om het spalkje nog 6 weken af te bouwen. Dit houdt in dat indien het kootje weer iets gaat hangen, de spalk om moet. Verstandig is de spalk ’s nachts en tijdens zware werkzaamheden te dragen. Daarnaast vinger gaan oefenen. Indien de conservatieve behandeling met een spalkje niet succesvol is, zijn er nog operatieve behandelingen mogelijk.

Algemene verzorging van de spalk:

  • de spalk mag niet nat worden
  • is de spalk toch nat geworden, dep hem droog en föhn koud een paar minuten na. Op deze manier voorkomt u het week worden van de huid. HAAL DE SPALK ER NOOIT AF. Indien de tape los is gaan laten, vervang deze dan. Zorg er hierbij voor dat het eindkootje van de vinger niet buigt.