Enkelfractuur

Op de SEH worden de weke delen en neurovasculaire status beoordeeld en een röntgenfoto gemaakt. Na repositie en gipsimmobilisatie (spalk) wordt er opnieuw een foto gemaakt. Is de stand niet goed, dan volgt een operatie. Dit gebeurt in principe dezelfde dag, echter bij ernstige zwelling na 7 tot 10 dagen. 6 Weken wordt antistolling (fraxiparine) voorgeschreven.

-         Conservatief
Na 1 week wordt een circulair onderbeengips aangelegd en een controlefoto gemaakt. Patiënt mag er nog 2 weken niet op lopen. Ik week 4, 5 en 6 krijgt patiënt een onderbeensloopsgips en mag toenemend belasten tot maximaal in de laatste week.

-         Operatie
Na de operatie krijgt de patiënt een gipsspalk. De nabehandeling is gelijk aan de conservatieve behandeling zoals hierboven beschreven (6 weken gipsimmobilisatie).

-         De patiënt komt na een enkelfractuur op uw spreekuur met klachten.
ls er nog gips om heen zit kan er sprake zijn van een trombose. Een ECHO moet gemaakt worden (via de gipskamer of SEH). Ook kan sprake zijn van een wondinfectie (start antibiotica) of dystrofische klachten. De passieve revalidatie duurt je hele leven. De actieve revalidatie 3 maanden: fysiotherapie, evt. steunzolen of een brace. Het ontstaan van oedeem, verkleuring en pijn na belasten kan maanden tot een jaar duren. Op de langere termijn kan er sprake zijn van enkelarthrose. Bij klachten van het osteosynthesemateriaal kan dit na 1 jaar worden verwijderd.