Calcaneusfractuur

Vaak na een val van hoogte, soms gepaard met een fractuur van de wervelkolom. Op de SEH worden de weke delen en neurovasculaire status beoordeeld en een röntgenfoto gemaakt. Is de stand niet goed, dan volgt een operatie. Dit gebeurt in principe na 7 tot 10 dagen wegens het ernstige weke delen letsel. 6 Weken wordt antistolling (fraxiparine) voorgeschreven.

-         Conservatief
Na 1 week wordt een circulair onderbeengips aangelegd en een controlefoto gemaakt. Patiënt mag er nog 5 weken alleen partieel belasten. Radiologisch wordt gecontroleerd of de fractuurdelen niet verplaatsen

-         Operatie
Deze vindt plaats via een percutane techniek (via steekgaten worden 3 schroeven geplaatst na repostie onder doorlichting), of een open techniek (aan de buitenzijde wordt een plaat en schroeven geplaatst via een incisie). Na de operatie krijgt de patiënt een gipsspalk. De nabehandeling is gelijk aan de conservatieve behandeling zoals hierboven beschreven (6 weken gipsimmobilisatie).

-         De patiënt komt na een calcaneusfractuur op uw spreekuur met klachten.
Als er nog gips om heen zit kan er sprake zijn van een trombose. Een ECHO moet gemaakt worden (via de gipskamer of SEH). Ook kan sprake zijn van een wondinfectie (start antibiotica) of dystrofische klachten. De actieve revalidatie duurt 3 maanden: fysiotherapie, evt. steunzolen in verband met de afwijkende vorm van de voetzool. Het ontstaan van oedeem, verkleuring en pijn na belasten kan maanden tot een jaar duren. Op de langere termijn kan er sprake zijn van arthrose van het onderste spronggewricht. Zijn deze klachten invaliderend dan moet er een arthrodese plaatsvinden. Bij klachten van het osteosynthesemateriaal kan dit eventueel na 1 jaar worden verwijderd.