Kwaliteit ziekenhuisapotheek Meander opnieuw erkend

De ziekenhuisapotheek van Meander Medisch Centrum voldoet wederom aan alle eisen die worden gesteld aan de bereiding van medicijnen. Ook de kwaliteitscontrole en kwaliteitsborging zijn prima op orde. Dat was de conclusie van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, die onlangs een tweedaags inspectiebezoek hield in de apotheek. Hierbij is gekeken of de apotheek nog steeds voldoet aan de GMP-z-eisen (voor bereidingen voor patiënten van Meander) en aan de GMP-eisen (voor bereidingen in het kader van geneesmiddelenonderzoek).

Elektrostatische polymerenmatten in de cleanroom

De ziekenhuisapotheek van Meander Medisch Centrum waar steriele geneesmiddelen worden bereid, heeft een aanvullende stap gezet in de preventie van contaminatie van bereidingen. Elektrostatische polymerenmatten in de cleanroom blijken een effectieve extra barrière te zijn. Dit is essentieel om het risico op infecties te minimaliseren.

Als eerste lab van Nederland jaar vrijstelling van inspectie

Als eerste medisch laboratorium in Nederland is het laboratorium van de Ziekenhuisapotheek van Meander zo ISO‐proof, dat pas over twee jaar een volgende controle nodig is. Dat is de uitkomst van het recente inspectiebezoek door de RvA, dat verantwoordelijk is voor toetsing van de ISO 15189 norm. De ISO‐norm is een keurmerk voor medische laboratoria, de opvolger van CCKL.

Zeldzame tumoren beter en sneller in beeld met nieuwe radioactieve tracer

Meander Medisch Centrum heeft een nieuwe manier om bepaalde zeldzame tumoren in beeld te brengen. Het ziekenhuis maakt hierbij gebruik van de licht radioactieve stof gallium-68-dotatate dat geen bijwerkingen heeft. Het onderzoek heeft grote voordelen voor de patiënt omdat de tumor eerder en scherper in beeld komt. Ook duurt het onderzoek maar 1,5 uur. De toepassing van dit middel is een volgende stap in het gebruik van tracers in nucleair kankeronderzoek.

Verhuizing apotheek GGz Centraal naar Meander

Het team van de apotheek van GGz Centraal is verhuisd naar de Apotheek van Meander Medisch Centrum. Zij komen te werken in een eigen vleugel pal naast de ziekenhuisapotheek van Meander. De verhuizing gaat gepaard met een integratie van systemen en protocollen. Dit is van groot belang voor het bewaken van de kwaliteit van de farmaceutische dienstverlening aan patiënten in het ziekenhuis en cliënten van GGz Centraal.