12 November 2021

Meander en de Da Vinci kliniek werken succesvol samen bij behandeling van diabetische voeten

Zondag 14 november is het Wereld Diabetesdag. Diabetes is een chronische stofwisselingsziekte en het aantal patiënten met diabetes groeit de afgelopen jaren explosief. Diabetespatiënten kunnen in Meander Medisch Centrum terecht voor behandeling. Als gevolg van diabetes kunnen patiënten wondjes aan de voet krijgen. Anderhalf jaar geleden heeft Meander het diabetische voetenspreekuur overgedragen aan de Da Vinci Kliniek, een focuskliniek voor complexe wondgenezing en hyperbare zuurstoftherapie. Zij houden spreekuur in Meander en werken hierbij nauw samen met de specialisten van Meander. De reacties op en resultaten van deze speciale samenwerking zijn tot op heden erg positief.

Terug

Diabetische voet

Mensen met diabetes hebben vaak verhoogde bloedsuikers, maar ook andere stoffen in het lichaam raken soms uit balans (metabool syndroom), waardoor schade in allerlei lichaamsdelen kan ontstaan. Eén van de vaak voorkomende complicaties is dat wonden slecht of niet genezen. Deze slecht genezende wonden zitten nogal eens aan de voeten of onderbenen. De Da Vinci Kliniek heeft iedere woensdag in Meander, met medewerking van de specialisten van ons ziekenhuis, een speciaal diabetisch voetenspreekuur. Bij dit spreekuur is een multidisciplinair team aanwezig met onder andere een vaatchirurg, revalidatiearts, gespecialiseerde wondconsulent, podotherapeut, schoenmaker en gespecialiseerde gipsverbandmeester. Zo nodig worden ook een internist, orthopeed of microbioloog bij de behandeling betrokken.

Hyperbare zuurstoftherapie

Door diabetes kunnen bloedvaatjes in het lichaam beschadigen. Hierdoor treedt een zuurstoftekort op. Dit kan verschillende klachten geven, bijvoorbeeld wonden aan de voeten. Hyperbare zuurstoftherapie kan dan helpen bij het genezingsproces. Maartje Loubert is vaatchirurg in Meander en vertelt: “Patiënten met een diabetische voet hebben uitgebreide medische begeleiding nodig. Zij komen één tot twee keer per week naar Meander voor een intensieve wondbehandeling. Hier staat een groot team voor ze klaar en samen bekijken we welke behandeling het beste bij de betreffende patiënt past. Voor bepaalde patiënten is de hyperbare zuurstoftherapie een uitkomst. De patiënt neemt plaats in een hyperbare kamer waar de druk verhoogd wordt. Hierdoor neemt de hoeveelheid zuurstof in het bloed en het weefsel toe. De afweercellen worden extra gestimuleerd om de bacteriën en andere afvalproducten op te ruimen en er worden nieuwe cellen en bloedvaatjes aangemaakt. Daarnaast raken bacteriën die zich lekker voelen in een omgeving met weinig zuurstof uit balans waardoor ze sterven en infecties oplossen. Ook wordt de werking van antibiotica fors versterkt door hyperbare zuurstoftherapie. Al deze factoren dragen bij aan het stimuleren van de wondgenezing. Patiënten zitten vijf keer per week in de tank, voor ongeveer zes tot acht weken. Voorheen verwezen we patiënten al wel naar Amsterdam UMC voor behandeling in de tank, maar het is een enorme aanwinst dat we dit nu in Meander kunnen aanbieden. Patiënten hoeven minder ver te reizen en we kunnen de behandeling makkelijk combineren met andere afspraken. Ook kunnen patiënten sneller uit het ziekenhuis ontslagen worden, omdat wij de zorg kunnen vervolgen op de poli.”Samenwerking

Meander werkt nu anderhalf jaar naar volle tevredenheid samen met de Da Vinci Kliniek. Angelique Ymker, manager zorgconcepten Da Vinci Kliniek: “Sinds anderhalf jaar worden patiënten met een diabetische voetwond rechtstreeks doorverwezen naar de Da Vinci Kliniek. Samen met de medisch specialisten van Meander Medisch Centrum behandelen we deze patiënten naar volle tevredenheid. Patiënten zijn dan ook zeer tevreden met hun behandeling en het resultaat van de behandeling. En dat is waar we het uiteindelijk allemaal voor doen. Want: Samen word je beter!”