21 May 2021

Meander krijgt accreditatie voor opleiden van High Care Neonatologieverpleegkundigen

Meander Medisch Centrum heeft een accreditatie ontvangen voor het verzorgen van het praktijkgedeelte van de opleiding tot High Care Neonatologieverpleegkundige. Meander verzorgt van een groot aantal zorgopleidingen het praktijkgedeelte. Dit zijn verpleegkundige vervolgopleidingen, bijvoorbeeld voor Intensive Care-verpleegkundige of Kinderverpleegkundige, en opleidingen tot medisch ondersteunende functies, zoals bijvoorbeeld operatieassistent. De kwaliteit van deze opleidingen wordt periodiek getoetst door het College Zorgopleidingen (CZO) en zij geven ook accreditaties af voor nieuwe opleidingen. Meander had al negentien CZO-geaccrediteerde opleidingen en heeft nu dus een twintigste accreditatie ontvangen.

Terug

Opleiding tot High Care Neonatologieverpleegkundige

Meander leidt de High Care Neonatologieverpleegkundigen op in samenwerking met de VUmc Amstel Academie. Zij verzorgen het theoriegedeelte van de opleiding. Annet Hoek, coördinator Moeder Kind in Meander: “De opleiding tot High Care Neonatologieverpleegkundige laat zien dat de zorg aan kwetsbare baby’s en hun ouders in Meander van hoge kwaliteit is. Deze zorgverlening vraagt specifieke kennis van verpleegkundigen over de ontwikkelstadia van de baby’s, de observaties, behandeling en consequenties van de behandeling. Deze specialistische vervolgopleiding sluit theoretisch en praktisch geheel aan op de verpleegkundige zorgverlening aan onze specifieke doelgroep.”

Neonatologieverpleegkundigen tonen trots het opleidingscertificaat

Een High Care Neonatologieverpleegkundige verleent (hoog) complexe gespecialiseerde zorg aan te vroeggeboren kinderen en hun familie op een neonatologie afdeling of een moeder-kind centrum van een algemeen ziekenhuis zoals Meander. Ook lopen zij een stage van vier weken op een Neonatale Intensive Care Unit (NICU).  De verpleegkundigen die in Meander de opleiding tot High Care Neonatologieverpleegkundige volgen, lopen deze NICU-stage in de Isala Kliniek in Zwolle.

Neonatologie in Meander

Op de neonatologieafdeling van Meander wordt zorg verleend aan baby’s die geboren zijn na een zwangerschapsduur van minimaal 32 weken en een geboortegewicht hebben van minimaal 1200 gram. Sinds een aantal jaar heeft de afdeling de mogelijkheid om één tot twee plekken in te richten als high care plek. Hier worden baby’s opgevangen die geboren zijn na een zwangerschap van minimaal 30 weken en met een geboortegewicht van minimaal 1000 gram, of die overgeplaatst worden vanaf een NICU. De zorg op neonatologieafdeling wordt geleverd door een multidisciplinair behandelteam, bestaande uit kinder- en/of neonatologieverpleegkundigen, neonatologen, kinderartsen, arts-assistenten, lactatiekundigen en service-assistenten. Daarnaast kunnen er andere specialisten bij gevraagd worden, zoals de oogarts, KNO-arts, fysiotherapeut, diëtist, medisch maatschappelijk werker of logopedist. De afdeling heeft moeder-kind-kamers waar de moeder en de pasgeborene samen verpleegd kunnen worden. De kamers zijn standaard uitgerust met een slaapbank, waardoor ook de partner bij de moeder en het kind kan slapen. Ook zijn er twee tweelingenkamers, waar de moeder samen met haar tweeling kan liggen. 

Opleiden in Meander

Meander is een STZ-ziekenhuis en staat daarmee garant voor het opleiden van medisch specialisten, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals. Meander leidt in eerste instantie op voor het vervullen van eigen vacatures en draagt daarnaast bij aan het opleiden van de zorgprofessionals voor andere zorginstellingen, zowel binnen als buiten de regio. In 2020 zijn er 27 studenten afgestudeerd als gespecialiseerd verpleegkundige en vijf studenten hebben het diploma van een medisch ondersteunende opleiding behaald. Vrijwel alle studenten die in 2020 hun zorgopleiding hebben afgerond, hebben een functie in Meander aanvaard. Studenten die in 2020 het praktijkcomponent van hun opleiding in Meander volgden waardeerden deze gemiddeld met het cijfer 8.5. De prettige werksfeer en de kwaliteit van de begeleiding in Meander worden hierbij specifiek benoemd.